kunstgenoegens.nl


Isaac Israels (1865 - 1934)


 

Isaac Israels: Moulin de la Galette

Café dansant Moulin de la Galette (1904)
Parijs, olieverf op doek, 90 x 110 cm, afkomstig uit de in 2017 door Christies geveilde coll.ectie Kamerbeek (klik voor vergroting)

Op 12 juni 2017 bood het veilinghuis de voormalige Collectie Kamerbeek aan. Die omvat een keur aan figuratieve Nederlandse kunst uit de periode 1850-1950, met als topstuk Isaac Israels’ Moulin de la Galette, een impressie uit 1904 van de Parijse danstent waar Van Gogh en Toulouse de Lautrec ook regelmatig kwamen.

Het topstuk van de collectie, Moulin de la Galette van de Amsterdamse impressionist Isaac Israëls, werd afgehamerd op 380 duizend euro. Een naaktportret van zijn hand bracht 240 duizend euro op. Een derde Israëls haalde 130 duizend euro.

Cees Kamerbeek was tot 2000 de eigenaar van een verzekeringsbedrijf met 1.500 werknemers, dat inmiddels onderdeel is van Aegon. Hij verkocht zijn onderneming, omdat hij voor zijn gezondheid naar een warmer klimaat wilde verhuizen. In Nice nam hij een verloederde wijngaard over, Château de Crémat, die hij renoveerde en uitbouwde tot een 40 hectare groot wijnlandgoed.

Hun kunstcollectie gaf het echtpaar Kamerbeek de afgelopen tien jaar deels in langdurig bruikleen aan Museum Flehite in Amersfoort. Ze koesterden twee jaar geleden nog plannen om de collectie te schenken aan de Stichting Collectie Kamerbeek, maar die overdracht heeft nooit plaatsgevonden.


 

Isaac Israels: meisje lezend op sofa

Meisje lezend op sofa

olieverf op doek, 54 x73 cm. (klik voor vergroting)

Dit schilderij is onlangs (we schrijven 2017) aangekocht door Museum Gouda.
Het schilderij is gekocht om de collectie Haagse School en School van Barbizon (w.o. legaat Paul Arntzenius) te versterken. Er zijn twee goede redenen waarom dit schilderij een aanwinst is voor het museum.

Ten eerste is Isaac Israëls een publiekslieveling. Zijn manier van schilderen spreekt tot de verbeelding en zijn scherp geobserveerde, moderne onderwerpen spreken ook nu nog aan. In 2015 laten we ons publiek genieten van zeven prominente werken van Isaac Israëls. Niet alleen ons publiek is door hem gefascineerd, ook Paul Arntzenius, grondlegger van de collectie Haagse School van Museum Gouda, schonk drie werken van deze kunstenaar aan het museum. Wij zijn blij dat we zijn verzameling kunnen uitbreiden.

Maar niet ieder schilderij van Israëls zou daarvoor in aanmerking komen. Een nieuwe aanwinst moet iets extra’s hebben. En volgens ons heeft dit lezende meisje dat! In de collectie van Museum Gouda bevindt zich de perfecte evenknie van dit schilderij. Arntzenius’ schonk ons een portret van zijn zusjes, lezend geportretteerd door Willem Bastiaan Tholen. Dit schilderij geldt als één van de beste werken van Tholen, vooral vanwege het intieme karakter. De zusjes wanen zich onbespied, waardoor Tholen een heel intiem portret kon schilderen. Iets van deze onbevangenheid zien we ook terug bij Israëls’ Lezend meisje. Een heel simpel en onbevangen schilderij.
Daarbij komt: misschien is lezen ook wel de ideale portretpose. Het model is verdiept in haar boek, verzonken in haar eigen wereld. Dit is hét moment om toe te slaan voor de scherp schilderende Israëls.


Isaac Israels: Liggend Naakt

Liggend naakt (Sjaantje van Ingen lezend), een van de werken uit de in 2017 geveilde Kamerbeek collectie, afgehamerd op € 24.000.

Het schilderij is ooit uitgeroepen tot het mooiste naakt schilderij.


 

Isaac Israels: Jonge vrouw roeiend op de Thames

klik voor vergroting

Jonge vrouw, roeiend op de Thames, een van de schilderijen uit de in 2017 geveilde Kamerbeek collectie

terug naar inhoudsopgave

 

Deze web-site wordt verzorgd door:

Dr. Hugo H. van der Molen
Wederikweg 114, 9753 AE Haren
tel: 050-5348795
email: hugo@hugovandermolen.nl
website: www.kunstgenoegens.nl

Als U uw kunst wilt verkopen zonder hoge kosten: www.kunstverkopen.nl , aan- en verkoop van kunst door en voor particulieren.