kunstgenoegens.nl


lezen

 

Misschien is lezen wel de ideale portretpose. Het model is verdiept in haar of zijn boek, verzonken in haar of zijn eigen wereld. Dit is hét moment om toe te slaan voor de schilder.


 

albertEdelfelt-Woman and Parasol

Albert Edelfelt: (1854 - 1905): Woman and parasol


Isaac Israels: meisje lezend op sofa

Isaac Israels (1865-1934): Meisje lezend op sofa

olieverf op doek, 54 x73 cm. (klik voor vergroting)

Dit schilderij, Meisje lezend op sofa, is onlangs (we schrijven 2017) aangekocht door Museum Gouda.
Het schilderij is gekocht om de collectie Haagse School en School van Barbizon (w.o. legaat Paul Arntzenius) te versterken. Er zijn twee goede redenen waarom dit schilderij een aanwinst is voor het museum.

Ten eerste is Isaac Israëls een publiekslieveling. Zijn manier van schilderen spreekt tot de verbeelding en zijn scherp geobserveerde, moderne onderwerpen spreken ook nu nog aan. In 2015 laten we ons publiek genieten van zeven prominente werken van Isaac Israëls. Niet alleen ons publiek is door hem gefascineerd, ook Paul Arntzenius, grondlegger van de collectie Haagse School van Museum Gouda, schonk drie werken van deze kunstenaar aan het museum. Wij zijn blij dat we zijn verzameling kunnen uitbreiden.

Maar niet ieder schilderij van Israëls zou daarvoor in aanmerking komen. Een nieuwe aanwinst moet iets extra’s hebben. En volgens ons heeft dit lezende meisje dat! In de collectie van Museum Gouda bevindt zich de perfecte evenknie van dit schilderij. Arntzenius’ schonk ons een portret van zijn zusjes, lezend geportretteerd door Willem Bastiaan Tholen. Dit schilderij geldt als één van de beste werken van Tholen, vooral vanwege het intieme karakter. De zusjes wanen zich onbespied, waardoor Tholen een heel intiem portret kon schilderen. Iets van deze onbevangenheid zien we ook terug bij Israëls’ Lezend meisje. Een heel simpel en onbevangen schilderij.
Daarbij komt: misschien is lezen ook wel de ideale portretpose. Het model is verdiept in haar boek, verzonken in haar eigen wereld. Dit is hét moment om toe te slaan voor de scherp schilderende Israëls.


Isaac Israels: Liggend Naakt

Isaac Israels (1865-1934): Liggend naakt (Sjaantje van Ingen lezend), een van de werken uit de in 2017 bij Christies geveilde Kamerbeek collectie 


terug naar inhoudsopgave

 

Deze web-site wordt verzorgd door:

Dr. Hugo H. van der Molen
Wederikweg 114, 9753 AE Haren
tel: 050-5348795
email: hugo@hugovandermolen.nl
website: www.kunstgenoegens.nl

Als U uw kunst wilt verkopen zonder hoge kosten: www.mijnkunstverkopen.nl , aan- en verkoop van kunst door en voor particulieren.